Home / Achievement / CMERP: Kerjasama strategik FTMK (UTeM) dan CSM.

CMERP: Kerjasama strategik FTMK (UTeM) dan CSM.

DURIAN TUNGGAL: Universiti Teknikal Malaysia Melaka, melalui Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi (FTMK) telah membangunkan Makmal Satelit Coordinated Malware Eradication and Remediation Project (CMERP) bernilai RM7.4 juta.

Ditempatkan di FTMK, makmal kerja yang dibangunkan untuk tujuan pengumpulan data berkaitan serangan siber (mengkhusus kepada aktiviti sebaran malware) ini dirasmikan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Wira Dr Abu Bakar Mohamad Diah.

Hadir sama dalam majlis perasmian CMERP, Naib Canselor UTeM, Datuk Dr Shahrin Sahib dan Ketua Pegawai Eksekutif CSM, Datuk Amirudin Abdul Wahab.

Semoga kolaborasi CSM dan FTMK, UTeM di dalam kerjasama CMERP membolehkan pengembangan kajian di dalam bidang berkaitan serangan siber (mengkhusus kepada aktiviti sebaran malware).

About Erman Hamid

Webmaster