Bandar warisan di luar perbandingan, ketibaan baru di Melaka perlu membiasakan diri dengan maklumat penting untuk memanfaatkan sepenuhnya masa mereka di bandar tropika.

Pengangkutan di Melaka
Untuk mendapatkan sekitar, ramai penduduk tempatan menggunakan bas awam dan teksi. Bas adalah agak murah dan menyambung sebahagian besar bahagian utama Melaka. Di tengah Melaka, terutamanya di jalan Jonker dan jalan-jalan sekitarnya, ramai orang bergerak dalam trishaw. Anda juga boleh menggunakan basikal. Satu pilihan adalah dengan menggunakan teksi untuk berkeliling ke kawasan-kawasan lain.

 

Kesihatan di Melaka
Terdapat banyak hospital, klinik, dan kemudahan perubatan yang mendiami bandaraya dan tidak ada kekurangan farmasi sama ada.

Hospital swasta dan awam di Melaka menyediakan perkhidmatan perubatan yang berkualiti, walaupun individu yang kaya akan memilih untuk penjagaan kesihatan swasta, dan biasanya fasih dalam bahasa Inggeris, dengan majoriti doktor yang terlatih di luar negeri tetapi dapat bercakap dialek tempatan mereka.

Makan di Melaka
Melaka adalah surga kekasih masakan. Adegan makanan di sini adalah beg campuran dari semua rasa rasa yang diketahui manusia dan terus menggembirakan dan mempesonakan orang asing dengan citarasa dan bau yang pelbagai yang dapat dijumpai hampir di mana saja di kota